Zelfregulerend leren
… in een digitale context
Dit artikel is een onderdeel van de reeks die hier een inleiding kreeg.
Daar kon je lezen dat leerkrachten ook in een digitale context zelfregulerende vaardigheden kunnen ontwikkelen bij leerlingen. Door in te spelen op bepaalde strategieën.
In dit artikel gaat het over motivatie.
>Motivationele strategieën
Hoe kan je digitaal inzetten op de motivatie, als juist digitale omgevingen als sociale media en spelletjes zowat de grootste afleiders zijn om tot leren te komen? De tijd dat ‘we gaan naar de computerklas’ nog op gejuich onthaald werd, wordt af en toe ‘alweer een halve les op die laptop?’.
Hoe kan je het leren relevant maken? Een gevoel van competentie, betrokkenheid en autonomie geven? Dit zijn volgens Deci en Ryan (ABC-model) dé drie psychologische basisbehoeften.
Relevantie krijg je door bv. de leerervaring zo authentiek mogelijk te maken. Als een leerling niet inziet waarom dat onderwerp voor hem of haar relevant is, is de motivatie soms ver te zoeken.
De gevaren van het verkeer echter ervaren via VRkeer? Of virtueel een stelling bouwen en kijken of die stabiel staat. De mogelijkheden zullen alleen maar uitbreiden.
Er liggen voor VR/AR/XR en multimedia erg veel kansen om aan die nood aan relevantie tegemoet te komen. Maar niet alleen XR. Alleen al een contextrijke opdracht die aansluit bij de leefwereld, kan motiverend werken.
In een wereld waar artificiële intelligentie ongelofelijk snel evolueert en ongekende mogelijkheden biedt, kan je proberen hen op een gepaste wijze gebruik te laten maken van deze technologie. In hun werkomgeving zullen ze er later ook mee in aanraking komen.
Verbondenheid kan je creëren door voldoende mogelijkheden aan te bieden om met elkaar in interactie te gaan, door het geven van waarderende feedback, door samenwerkend leren mogelijk te maken, door leerlingen aan projecten en gezamenlijke doelen te laten werken. Voeg je er competitieve elementen aan toe, zorg dan altijd dat – waar mogelijk – de overwinning een teamprestatie is en geen individuele overwinning.
Een gevoel van Competentie bouw je in door bv. leerlingen zichzelf te laten inschalen, zelftesten te laten invullen. Als leerlingen denken dat ze het gaan kunnen, dan is dat al een enorme stap richting succes. De leerkracht kan dit gevoel sterk positief beïnvloeden door les te geven vanuit hoge verwachtingen. ‘Ik ben er van overtuigd dat je het kan en samen geraken we er …’. Het voorzien van geautomatiseerde feedback helpt een leerling ook beter om zicht te krijgen op waar hij of zij staat.
Autonomie kan je ook inbouwen in je digitale leermiddelen. Denk aan het aanbieden van keuzemogelijkheden in een webquest of de planner widget van Bookwidgets, onderdelen van een interactieve video kunnen skippen in H5P, vertakkingen inbouwen in een formulier van Microsoft of Google, een breed assortiment gelijkaardige opdrachten die differentiëren op inhoud en zo motivatie bevordert.
Naast motivatie, het essentiële ingrediënt in de saus die leerlingen tot leren aanzet, zijn er nog andere strategieën.