Zelfregulerend leren
… in een digitale context
Dit artikel is een onderdeel van de reeks die hier een inleiding kreeg.
Daar kon je lezen dat leerkrachten ook in een digitale context zelfregulerende vaardigheden kunnen ontwikkelen bij leerlingen. Door in te spelen op bepaalde strategieën.
In dit artikel gaat het over metacognitie.
> Metacognitieve vaardigheden
Uit veelvuldig onderzoek blijkt dat goed ontwikkelde metacognitieve strategieën een goede voorspeller zijn van succes bij het leren. Voor de meerwaardezoeker en wie ermee aan de slag wil, vind je hier het linkje naar onderwijskennis.nl.
Kunnen plannen of oriënteren kan je via digitale platformen als Smartschool en Teams makkelijk organiseren en stimuleren. Denk aan een goed gebruik door de leerling van de Planner in Smartschool, maar ook de herinneringen en het overzicht voor opdrachten in teams helpt bij het plannen van taken en spreiding van werklast.
Je kan leerlingen ook ondersteunen door een stappenplan aan te bieden. Dat kan uiteraard ook op papier, maar ook in Bookwidgets of via een sjabloon in Canva bv. kan je die aanmaken en aanbieden.
Het monitoren en bijsturen van leerlingen kan via ‘digitale alarmsignalen’, zowel voor de leerkracht als de leerling. Over hoe monitoringsoftware kan bijdragen tot meer zelfregulerende vaardigheden, kan je een op deze website een ander artikel vinden. Dashboards zullen steeds performanter worden en patronen herkennen van mensen die afhaken bv., reminders sturen voor gespreid leren of … Leerlingen die achterop dreigen te raken of afhaken, kunnen via die signalen sneller opgemerkt worden en weer op het spoor gezet worden.
Leerlingen kan je doen reflecteren over hun eigen studievaardigheden en behaalde resultaten. Dat lukt via de feedback die je schrijft bij opdrachten in Teams. Ook het regelmatig bevragen van je leerlingen via bv. een formulier helpt. Vragen kunnen gaan over:
- het tijdsbeheer of de aanpak van opdrachten;
- het zelf inschalen op niveau door leerlingen (resultaatverwachting, maar ook de zelf-effectiviteit);
- de taakwaarde en -interesse en het gevoel van competentie;
- de taakstrategie, het zoeken van hulp …