Zelfregulerend leren, zelfregie, zelfsturende vaardigheden, executieve functies …
Je hoort deze begrippen vaak in één zin, maar raak je er nog aan uit wat ze precies inhouden? En is er een verschil?
En kan je deze vaardigheden ook in een digitale context, die zo snel afleidt, stimuleren?
Zelfregulerend leren
… in een digitale context
Sinds de digisprong (en in sommige scholen al een tijdje daarvoor) kunnen leerlingen beschikken over een eigen toestel tijdens de les en voor het leren/studeren. Of dat nu een laptop, een Chromebook, tablets of iPads zijn, laten we even in het midden.
Jeltsen Peeters, experte en auteur van het boek Zelfregulerend leren. Hoe? Zo! (Lannoo Campus) legt een en ander uit in haar blog.
Een aantal begrippen over ZRL worden steevast door elkaar gebruikt, ook al betekenen ze niet hetzelfde.
Jeltsen Peeters, experte en auteur van het boek Zelfregulerend leren. Hoe? Zo! (Lannoo Campus) legt ook een en ander uit in haar blog.
Om tot zelfregulering te komen, moet een leerling over bepaalde strategieën en vaardigheden beschikken én de kans krijgen deze toe te passen. Het geeft geen zin te verwachten dat leerlingen hun studeerwerk plannen, als ze pas twee dagen op voorhand te horen krijgen dat er een toets is. Of hen een flexuur aan te bieden als de instructie niet voldoende duidelijk is of bij de leerling het gevoel ontbreekt dat dit relevant is voor hem of haar.
Deze strategieën zijn vaak expliciet aan te leren. Zelfregulerende vaardigheden komen nl. niet vanzelf. Ook daar heeft Jeltsen Peeters een blog over geschreven.
Klik hier door naar de aparte artikels die gaan over hoe je kan inzetten op cognitieve strategieën (binnenkort), metacognitieve strategieën en motivationele strategieën.