Professionele betrokkenheid is de eerste pijler van het Europees referentiekader voor digitale vaardigheden van de leerkracht.
Komen aan bod: technologie (kunnen) gebruiken om te reflecteren op en te communiceren over je lespraktijk, je lesgeven te verbeteren en vernieuwingen toe te laten.
Communicatie op schoolniveau is één van de vaardigheden binnen de component professionele betrokkenheid van het Europees referentiekader voor digitale vaardigheden van de leerkracht.
Communicatie op schoolniveau houdt in dat je met behulp van digitale technologie de communicatie met collega’s, ouders en leerlingen verbetert. Er zijn verschillende platformen die hiervoor gebruikt worden, sommigen specifiek voor het onderwijslandschap. In de organisatie Broeders van Liefde wordt vooral gewerkt met de platformen Smartschool en Microsoft Teams. De mogelijkheden ervan evolueren continu, ook hun onderlinge samenhang. Je kan op de hoogte blijven via de linken onderaan. Daarnaast voorzien ook heel wat uitgeverijen leerplatformen gekoppeld aan de lesmethode die je gebruikt.
We zijn intussen allemaal aan de slag gegaan met digitale communicatiekanalen, waardoor de noodzaak ontstaat om na te denken hoe we (voor onszelf) het overzicht bewaren in de vele mails, chats, kanalen en meldingen… Zoektermen als nettiquette (netwerk+etiquette) & communicatie stroomlijnen helpen je op weg om afspraken te maken op schoolniveau.
Op de hoogte blijven van nieuwe functionaliteiten in:
Een job in het onderwijs is soms heel tijdrovend. Toch loont het de moeite om met collega’s binnen en buiten de eigen school te connecteren via de digitale weg. De mogelijkheden zijn te uitgebreid om hier allemaal te benoemen, maar toch een summiere lijst van opties:
- Via je OneDrive of Google Drive kan je samenwerken aan documenten en materiaal delen.
- Een account op KlasCement geeft je toegang tot een gigantische databank aan gedeelde leermaterialen.
- Er zijn ook heel wat lerende netwerken, zoals Facebookgroepen waar leerkrachten elkaar op weg helpen en materiaal delen van bijvoorbeeld BookWidgets.
- Je kan ook lid worden van het Team Microsoft Onderwijs Vlaanderen en ons eigen Team onderwijs IT van de scholen van Broeders van Liefde via dit formulier.
- LinkedIn is voor veel professionals de plek om te netwerken en te leren, dus waarom niet voor leerkrachten en directies?
Reflecteren op je eigen digitaal didactisch handelen heeft een enorme impact op je pedagogische en didactische aanpak, wat op zich de prestaties van je leerlingen kan verbeteren. John Hattie, de wetenschapper, gekend van visible learning, heeft het zelfs over de enorme impact die je als team kan hebben op de prestaties van leerlingen als er samen wordt nagedacht en gereflecteerd over de onderwijspraktijk: Collective teacher efficacy
De impact van die reflectie hangt sterk af van de mate waarin je op de hoogte bent van wat echt werkt. Zonder wetenschappelijke basiskennis blijft het lesgeven vaak een zaak van buikgevoel.
Wil je meer weten over onderwijsonderzoek en de impact ervan op het leerrendement van je leerlingen, dan zijn onderwijskennis.nl en doorloopjes.nl twee degelijke sites om je zoektocht te beginnen.
Reflectie werkt ook best als je op een of andere manier in kaart brengt waar je nu staat. Er bestaan verschillende tools die hierbij kunnen helpen. De gekendste is Digisnap van onderwijs.vlaanderen. Je vindt nog andere scans terug bij het artikel over ICT-beleid.
tekst komt nog
Verantwoord gebruik van digitale tools kan je op verschillende manieren interpreteren.
Het verantwoord gebruik kan je zien als het nuttig en zinvol inzetten ervan om je lessen effectiever en efficiënter te maken, ingezet op het juiste moment in het leerproces, zodat het een meerwaarde brengt.
Verschillende modellen, kijkwijzers en tools kunnen je helpen bij het inschatten van de geschiktheid van digitale tools, naargelang het doel. Kaders als SAMR en Picrat helpen je te zoeken naar de meerwaarde van het digitale, om er misschien nog net iets meer uit te halen dan je al doet. Meer daarover bij het artikel over Digitale bronnen.
Het verantwoord inzetten kan je ook zien als de manier waarop bepaalde digitale toepassingen omgaan met data van de gebruikers ervan. Europa is daarin richtinggevend en vooral de privacy van de (jonge) gebruiker staat daar hoog op de prioriteitenlijst. Bekijk zeker de informatiepagina van Katholiek Onderwijs Vlaanderen hierover.
Hun kijkwijzer digitale leermiddelen (download) is een checklist voor gebruik van tools in het lager onderwijs.
Als je als school daar stappen wil in zetten, dan is de brochure Stappenplan in zeven stappen naar gegevensbescherming in het onderwijs (pdf download) een goed vertrekpunt.
Jezelf vaardig maken in het oplossen van eenvoudige hard- en softwareproblemen is een vaardigheid die echt van pas komt. Velen ervaren stress om technologie in te zetten in de les uit vrees dat de technologie hen in de steek laat. Maar vaak is het ook een gebrek aan basiskennis om deze kleine problemen zelf op te lossen. Door meer en meer met technologie te experimenteren, bouw je de vaardigheid op om je niet te laten tegenhouden door een klein technisch probleem. Weet dat er ook heel wat online hulp kan gevonden worden. Je technische ICT-coördinator zal blij zijn als hij of zij niet weer de stekker moet komen insteken, of via één knopje het probleem verhelpt.
Je kennis bijschaven over producten van Microsoft kan perfect via de supportpagina of Learn. Op de pagina van toll-net haal je ook al wat inspiratie.